28 June 2019

ပ်ားရည္ အသုံးဝင္ပုံမ်ားနွင့္ ပ်ားရည္ စစ္မစစ္ စမ္းသပ္နည္း




" ပ်ားရည္ "
အသုံးဝင္ပုံမ်ားနွင့္ ပ်ားရည္ စစ္မစစ္ စမ္းသပ္နည္း
(၁) အသားအေရကိုု ႏူးညံ႕ ေခ်ာမြတ္လွပေစျခင္း
(၂) ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းကိုု ေလ်ာ့ပါးေစျခင္း
(၃) အိုုမင္းရင့္ေရာ္မွဳကိုု ကာကြယ္ေပးႏုုိင္ျခင္း
(၄) ဝက္ျခံမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစႏုုိင္ျခင္း
(၅) ေဗာက္ေသေစျခင္း
(၆) ဆံပင္ျပန္ေပါက္ေစျခင္း
(၇) အစားအစာမ်ားတြင္ ပ်ားရည္ထည့္၍ ခ်က္ျပဳတ္ႏိုုင္ျခင္း
(၈) ထိခုုိက္ ဒဏ္ရာမ်ားကိုု အနာက်က္ျမန္ေစျခင္း
(၉) အမာရြတ္မ်ားကိုု ေလ်ာ့ပါး ေပ်ာက္ကြယ္ေစျခင္း
(၁၀) အပူေလာင္ျခင္းအတြက္ အျမန္ဆံုုးသက္သာေစျခင္း
(၁၁) ခႏၶာကိုုယ္ အနံ႕ဆိုုးထြက္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးျခင္း
(၁၂) ကုိယ္ခံစြမ္းအားကုိ တုိးတက္ျမင့္မားေစျခင္း
(၁၃) စိတ္ဖိစီးမွဳကိုု ေလ်ာ့က်ေစျခင္း
(၁၄) အရက္မူး ျပယ္ေစျခင္း

မည္သူမဆို ပ်ားရည္ကို တစ္ေန႕တစ္ဇြန္း စားသံုးပါက အထက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို ရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။


" ပ်ားရည္ အသံုုးျပဳပံုုမ်ား "

🔹ညအိပ္ယာမဝင္ခင္ ပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ေသာက္သံုုးပါက ႏွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါသည္။
🔹ဝက္ျခံေပ်ာက္ကင္းလုုိပါက ၀က္ၿခံႏွင့္ ပတ္ပတ္လည္ အေရျပားေပၚသုုိ႕ ပ်ားရည္သုုတ္လိမ္းပါ ။ မိနစ္ ၃၀ ခန္႕ ထားျပီးေနာက္ ေရေႏြးေႏြး ႏွင့္ မ်က္ႏွာသစ္ပါ။ မနက္တစ္ၾကိမ္ ညတစ္ၾကိမ္ျပဳလုုပ္ပါ။
🔹ႏွုုတ္ခမ္းကြဲျခင္းမ်ားအတြက္ ပ်ားရည္ႏွင့္ ႏႈတ္ခမ္းကိုု မၾကာခဏ သုုတ္လိမ္းေပးပါ ။
🔹အသားအရည္ ေခ်ာမြတ္ေစရန္ ပ်ားရည္ ႏွင့္ ေျခလက္၊ မ်က္ႏွာ၊ လည္ပင္း အစရွိသည့္ ေခ်ာမြတ္လိုုေသာေနရာမ်ားကိုု သုုတ္လိမ္းျပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႕ထားပါ ။ ျပီးမွေရခ်ိဳးပစ္ပါ။
🔹အပူေလာင္ဒဏ္ရာမ်ားအတြက္ ဂြမ္း(သိုု႕) ပတ္တီးကိုု ပ်ားရည္စြတ္ျပီး ဒဏ္ရာေပၚ အုုပ္ပါ။ အနာမက်က္မျခင္း တစ္ေန႕ ၃ ၾကိမ္ခန္႕ လဲလွယ္သင့္ပါတယ္။
🔹မနက္အိပ္ယာအထတြင္ ပ်ားရည္ တစ္ဇြန္းေသာက္သံုုးပါက အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ ပိုုးမႊားမ်ားေသေစျပီး အူနံရံရွိ အက်ိအခၽြဲမ်ားကိုု ရွင္းလင္းေပးႏုုိင္ပါတယ္။
🔹အရက္မူးေနပါက ပ်ားရည္ကိုု အမူးျပယ္ေဆးအျဖစ္ သံုုးစြဲႏုုိင္ပါသည္။
🔹ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနပါက ပ်ားရည္ ႏွင့္ သံပုုရာရည္ကိုု ေရာစပ္ေသာက္သံုုးပါက ႏွလံုုးျငိမ္ေစျပီး အေမာေျပေစပါတယ္။
🔹အစားမွားျခင္းအတြက္ ေရေႏြးထဲသိုု႕ ပ်ားရည္ဇြန္းဝက္ခန္႕ ထည့္၍ ေသာက္သံုုးပါက အစာအဆိပ္ေျပေစပါတယ္။
🔹လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ေခ်ာင္းဆိုုးျခင္း၊ အေအးမိျခင္းမ်ားအတြက္ ေရေႏြးတစ္ခြက္ထဲသိုု႕ ပ်ားရည္ႏွင့္ သံပုုရာရည္ ေရာစပ္ျပီးေသာက္သံုုးႏုုိင္ပါတယ္။


"ပ်ားရည္ စစ္မစစ္ စစ္ေဆးနည္းမ်ား "

၁ ။ ပ်ားရည္ထဲတြင္ ဝါဂြမ္းကို စိမ္၍ မီး႐ႈိ႕ ၾကည့္ပါက ပ်ားရည္စစ္လွ်င္ မီးစြဲေလာင္သည္။

၂ ။ စကၠဴ ေပၚတြင္ ပ်ားရည္စက္ ခ်ပါက ပ်ံ႕မသြားလွ်င္ ပ်ားရည္ စစ္သည္။

၃ ။ ပ်ားရည္အစစ္တြင္ သဘာဝ ပိုုးသတ္ဓာတ္ပါဝင္သည့္အတြက္ ပုုရြက္ဆိပ္မတက္ပါ။
( ဖိတ္စင္ျခင္းျဖစ္ပါက ျပင္ပေလထဲတြင္ ပါဝင္သည့္ စိုုထိုုင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ပုုရြက္ဆိိပ္္ တက္တတ္ပါသည္။ ေလလံုုေအာင္ ထားပါရန္)
၄ ။ ေရထဲထည့္လိုက္ပါက ပ်ားရည္က အစက္အလံုးေလးအတိုင္းက်သြားမယ္။
၅ ။ ပ်ားရည္စစ္၊ မစစ္ကို ေခြးေကြၽး ၾကည့္ပါက ပ်ားရည္စစ္လွ်င္ ေခြးလုံးဝ မစားပါ။
၆ ။ ပ်ားေကာင္ကုိ ပ်ားရည္ထဲတြင္ ႏွစ္ၾကည့္က ပ်ားမွာ ကူးခတ္ျပီးပ်ံသန္းႏုုိင္သည္။ ပ်ားရည္ မစစ္ပါက ပ်ားေကာင္နစ္၍ ေသပါသည္။
ပ်ားရည္ကိုု အိမ္တုိင္းတြင္ ေဆာင္ထားသင့္ပါသည္။

ပ်ားရည္၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေစေသာအစြမ္းသတၱိမ်ားႏွင့္ သဘာဝ၏ေကာင္းျခင္းမ်ားႂကြယ္ဝစြာပါဝင္သည့္ ပ်ားရည္ကုိ အသားအေရေစာင့္ေရွာက္ရန္မွသည္ အနာေပ်ာက္ကင္းေစရန္အထိ အလံုးစံုက်န္းမာေရးအတြက္အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကသည္။ ပ်ားရည္၏က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကိုေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္။
ပ်ားရည္တြင္ အသားအေရကိုစိုျပည္သန္႔ရွင္းေစသည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္သျဖင့္ အသားအေရကို စိုျပည္ႏူးည့ံေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစသည္။ အေရျပားေပၚမွ ဆဲလ္အေသမ်ား ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ၿပီး အသားအေရတြန္႔ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ပ်ားရည္တြင္ပါဝင္သည့္ ပိုးမႊားမ်ား ကာကြယ္ေပးေသာဓာတ္မ်ားက ဘက္တီးရီးယားမ်ား ေပါက္ဖြားမႈကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ဒဏ္ရာမ်ား၊ ျပတ္ရွရာမ်ား၊ မီးေလာင္ဒဏ္ရာမ်ား၊ ပြန္းပဲ့ရာမ်ားကို ကုသရာတြင္သံုးႏုိင္သည္။
ပ်ားရည္က ဒဏ္ရာမ်ားကို သန္႔ရွင္းေစႏိုင္ၿပီး အနံ႔ဆိုးမ်ားကင္းစင္ေစကာ ျပည္မ်ားကုိ ရွင္းထုတ္ေပးႏိုင္ၿပီး ဒဏ္ရာအျမန္ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည္။
ပ်ားရည္ကို ပ်က္စီးသြားေသာအေရျပားအတြက္သံုးၿပီး ဆဲလ္ အသစ္မ်ားျပန္လည္ ရွင္သန္ လာေစရန္သံုးသည္။ အေရျပားေရာဂါ အခ်ဳိ႕အတြက္လည္းသံုးႏိုင္သည္။
ထို႔ျပင္ သဲဝဲစားျခင္းအတြက္လည္းပ်ားရည္ကိုသံုးႏိုင္သည္။ပ်ားရည္တြင္ သဘာဝဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အသားအေရပ်က္စီးမႈမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္သည္။
ေနေရာင္ျခည္ႏွင့္ ထိေတြ႕မႈမ်ားလြန္းပါက အသားအေရပ်က္စီးၿပီး အရြယ္မတိုင္မီ အိုမင္းႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ပ်ားရည္ကို ေနပူခံလိမ္းေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္သည္။
ပ်ားရည္သည္ အေရျပား၏အေပၚဆံုးအလႊာကို နက္႐ိႈင္းစြာထုိး ေဖာက္ဝင္ေရာက္ႏုိင္ၿပီး မသန္႔ရွင္းေသာအရာမ်ားကို ဖယ္ရွားပစ္ႏိုင္ သျဖင့္ ေရာဂါပုိးမႊားမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ကာ ဝက္ၿခံျပႆနာကို တားဆီးႏိုင္သည္။
ႏႈတ္ခမ္းကြဲၿပီး အေရခြံလန္ေနပါက ပ်ားရည္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ႏူးည့ံ့စိုျပည္သြားႏိုင္သည္။ ပ်ားရည္ တြင္ သၾကားႏွင့္တူေသာ ဂလူးကို႔စ္ ဓာတ္ႏွင့္ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ကယ္လဆီယမ္၊ ဆိုဒီယမ္ကလိုရင္း၊ ဆာလ္ဖာ၊ သံဓာတ္၊ ေဖာ့စဖရိတ္တို႔ ပါဝင္သည္။
ပ်ားရည္က နံနက္ပိုင္းမအီမသာျဖစ္မႈကို သက္သာေစသည္။ပ်ားရည္ကို ပံုမွန္ေသာက္ေပးပါက ကယ္လဆီယမ္စုပ္ယူမႈအားေကာင္းေစၿပီး ေသြးအားနည္းျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္မည္။ ေသြးနီဥ အေရအတြက္ကိုတိုးပြားျခင္းျဖစ္ေစႏုိင္သည္။
ပ်ားရည္က မေကာင္းေသာကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့ပါးေစၿပီး ေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို တိုးပြားေစသည္။ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာေရာဂါ မ်ား အတြက္ လည္း ပ်ားရည္ကိုအသံုးျပဳၾကသည္။ ထုိ႔ျပင္ ပ်ားရည္က ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး အဝလြန္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ရာတြင္ အေရးႀကီးေသာအခန္းက႑မွ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္သည္။ ဇီဝျဖစ္ပ်က္မႈကို အားေကာင္းေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ အဆီမ်ားပိုမိုေလာင္ကြၽမ္းေစႏုိင္သည္။

ေရွးေခတ္က ပ်ားရည္စစ္မစစ္ စမ္းသပ္နည္း
ထုိဆိုခဲ့ၿပီးသည္တို႔မွတစ္ပါး ပ်ားရည္ကိုသာလွ်င္ က်န္းမာ အသက္ရွည္ေရးအတြက္ အသံုးျပဳပံုမ်ားကို ဆက္လက္ေဖာ္ျပလိုပါသည္။
ထိုသို႔ ပ်ားရည္အသံုး ျပဳရာတြင္ ပ်ားရည္အစစ္ျဖစ္ရန္ အလြန္အေရးႀကီးေသာေၾကာင့္ ပ်ားရည္အစစ္ျဖစ္ရန္ စမ္းသပ္ပံုမ်ားကို အနည္းငယ္ ေဖာ္ျပလိုပါသည္။
ျမန္မာ႐ိုးရာတစ္ေလွ်ာက္လံုး၌ ပ်ားရည္စစ္မစစ္ကို နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ စမ္းသပ္ၾက၏။ ထိုနည္း တို႔သည္လည္း "တစ္ေက်ာင္း တစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္း"ဆိုသကဲ့သို႔ ေဒသအလိုက္၊ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကြဲျပားၾကေလသည္။ ထိုသို႔ မ်ားျပားလွေသာ ပ်ားရည္စစ္မစစ္ စမ္းသပ္နည္းမ်ားတြင္ လြယ္ကူၿပီး သဘာ၀က်ေသာ နည္းမ်ားကို ေယဘူယ် မွတ္သား သင့္ေပသည္။
၁။ ပ်ားရည္သည္ ေခြးကို ေကြၽးၾကည့္၍ ေခြးမစားလွ်င္ ပ်ားရည္အစစ္ျဖစ္ၿပီး၊ ေခြးစားလွ်င္ ပ်ားရည္မစစ္ႏိုင္။
၂။ ပ်ားရည္ကို ၀ါဂြမ္းတြင္ ဆြတ္၍ ထို၀ါဂြမ္းကို မီး႐ိႈ႕ၾကည့္ရသည္။
မီးေလာင္လွ်င္ ပ်ားရည္ စစ္ၿပီး၊ မီးမေလာင္လွ်င္ ပ်ားရည္မစစ္ပါ။
၃။ ပ်ားရည္တြင္ ပ်ားေကာင္မ်ားကို ခ်ၾကည့္၍ ပ်ားေကာင္မေသ၊ ေရကူးသကဲ့သို႔ ကူးၿပီး ထပ်ံ သြားလွ်င္ ပ်ားရည္စစ္ျဖစ္ၿပီး၊ ပ်ားေကာင္သည္ ထိုပ်ားရည္တြင္ နစ္ၿပီးေသလွ်င္ ပ်ားရည္မစစ္ပါ။
၄။ ပ်ားရည္ပုလင္းတြင္ မန္က်ည္းေစ့ကို ထည့္ၾကည့္ပါ။ မန္က်ည္းေစ့ေပၚေနလွ်င္ ပ်ားရည္စစ္ၿပီး၊ ျမဳပ္သြားလွ်င္ပ်ားရည္မစစ္ပါ၊ ပုလင္းကုိ ဇာက္ထိုးထားလိုက္လွ်င္ ထုိမန္းက်ည္းေစ့သည္ အျမန္ ဆံုးေပၚလာသည္ကို ၾကည့္ၿပီး အျပန္အလွန္ စမ္းသပ္ႏိုင္ပါသည္။
 ၅။ ပ်ားရည္ကို လက္ဖက္ေျခာက္စပ္ထားေသာ ေရေႏြးတြင္ထည့္လိုက္၍ မဲသြားလွ်င္မစစ္ပါ အေရာင္မေျပာင္းဘဲ ရွိေနလွ်င္ အစစ္ျဖစ္သည္ဟု မွတ္ယူရမည္ျဖစ္ေပသည္။
ပ်ားရည္အတုပင္ျဖစ္ေစ၊ ပ်ားရည္အစစ္ပင္ျဖစ္ေစ ထိုသို႔ စမ္းသပ္ၿပီး၍ အစစ္ျဖစ္ေသာ ပ်ားရည္ သည္ စားေသာက္ေသာအခါ၌ -
-ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစတတ္၏။
-၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစတတ္၏။
-ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို ေပ်ာက္ကင္း ေစတတ္၏။
- ေသြးယိုစီး၊ ၀မ္းသက္ျခင္း၊ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းတို႔ကို ပယ္ေဖ်ာက္တတ္၏။
-၀မ္းတြင္းရွိ ပိုးတို႔ကို ေကာင္းစြာ ႏိုင္နင္း၏။
-အေရျပားကို ၾကည္လင္ေတာက္ ပေစ၏။
- ေၾကညက္ၿပီးေသာအခါ ေအးေသာသတၱိရွိ၏။ ေၾကညက္လြယ္၏။
- ရသဟရဏီအရသာကိုေဆာင္ေသာ တစ္ေထာင္ေသာအေၾကာတို႔ကို သန္႔ရွင္းေစတတ္၏။
-သုက္ဓာတ္ကို ပြားမ်ားေစတတ္၏။ ခြန္အားကိုျဖစ္ေစတတ္၏။
-ကိုယ္ေရအဆင္းကို ထြန္းလင္းေတာက္ပေစတတ္၏။

- မ်က္စိစေသာ အၾကည္ဓာတ္တို႔ကို တိုးတက္ ထက္ျမက္ေစတတ္၏။
-အရက္မူးေရာဂါ၊ ေတြေ၀ေသာ ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ၀ါသင့္နာေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ တတ္၏။ 

-အ႐ိုးက်ိဳးျခင္းကို လ်င္ျမန္စြာ သက္သာေစတတ္၏။
-ႏူနာ၊ ျမင္းသ႐ိုက္ေရာဂါ၊ ခယ႐ုဂ္ေရာဂါ၊ ေသာသေရာဂါ၊ ျမစ္ေျခာက္နာတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ တတ္၏။
-ထူျခားေသာစြမ္းရည္အားျဖင့္ ပ်ားရည္သည္ ဆင္ေလာက္၀ေသာသူကို ကြၽဲေလာက္ပိန္ေစတတ္သည္။
-ထိုထက္ထူးျခားစြာ မွတ္သားၾကသည္မွာ အသစ္ျဖစ္ေသာ လတ္ဆတ္ေသာ ပ်ားရည္သည္ လူကို၀ေစတတ္သည္။ အေဟာင္းျဖစ္ေသာ ပ်ားရည္သည္ လူကိုပိန္ေစတတ္သည္။
-လူတို႔၏ ေကာင္းက်ိဳးကို ပ်ားရည္သည္ အၿမဲတေစ ျပဳတတ္သည္။
-ပ်ားရည္သည္ မိခင္ႏွင့္တူသည္။ လူသားတို႔အား မိခင္ကဲ့သို႔ အက်ိဳးျပဳတတ္၏။ မိခင္သည္ပင္လွ်င္ သားသမီးတို႔အား ေဒါသအေလ်ာက္႐ိုက္ပုတ္ တတ္ေသး၏။
ပ်ားရည္သည္ မည္သည့္အခါမွ် လူသားတို႔အား မ႐ိုက္ပုတ္တတ္၊ လူသားတို႔၏ အက်ိဳးမဲ့ကို မည္သည့္အခါမွ် မျပဳတတ္ဟု ေရွးေဟာင္း စာေပတို႔၌ ဆို႐ိုးရွိ၏။
ထိုဆိုခဲ့သည္တို႔သည္ အစစ္ျဖစ္ေသာပ်ားရည္ကို ဆုိလိုျခင္းျဖစ္သည္။
ပ်ားရည္ရရွိေသာ ပန္းပြင့္၏ စြမ္းရည္အလိုက္ ပ်ားရည္၏ အစြမ္းသတၱိကား အနည္းငယ္ ေျပာင္းလဲတတ္ၾကကုန္၏။

ပ်ားရည္ႏွင့္ အပူအေအး
ပ်ားရည္ကို ပူသည္ဟူ၍လည္းေကာင္း၊ ေအးသည္ဟူ၍လည္းေကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳး၀ိ၀ါဒကြဲေနၾက၏။ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေျပာဆိုကုန္ၾက၏။
ထိုတြင္စားသံုး ၾကည့္ျခင္းျဖင့္ ပူရွိန္းေသာ အရသာကိုလည္းေကာင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ ဆာ ေလာင္ျခင္းတုိ႔ျဖင့္လည္းေကာင္း၊ ပူသည္ဟု ဆိုၾကကုန္၏။
ခ်ိဳခြၽဲေအးေသာ သေဘာျဖင့္လည္း ေအးသည္ဟု ဆိုၾကျပန္သည္။ စင္စစ္ ပူသည္ေအးသည္ ဟူေသာ ျပႆနာသည္ ေျဖရွင္းစရာမလိုသကဲ့သို႔ မွတ္ယူအပ္၏။
ပ်ားရည္တြင္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေအာင္းေနေသာ ေတေဇာသည္းေျခအခိုးသည္ ရွိရၿမဲျဖစ္သည္။ ထိုအခိုက္ ပူသည္ဟု မွတ္ယူအပ္၏။ သို႔ေသာ္ စားေသာက္သံုးေဆာင္ေသာအခါ၌ တစ္ဖက္စြန္းသို႔မေရာက္ေသာ မွ်တေသာ အေအးဓာတ္စြမ္းရည္ကို ေပးႏိုင္၏။ ပ်ားရည္ကို ေရွးသူတို႔ မ်က္စဥ္းခတ္ၾကသည္ကို ေထာက္၍လည္း ေအးေၾကာင္း သိသာႏိုင္ေပသည္။

ပ်ားရည္ကို မက်ိဳခ်က္ရ
က်ိဳခ်က္၍ အသံုးျပဳရေသာ ေဆးဖက္မ်ားတြင္ ပ်ာရည္သည္ ပါ၀င္လာ ေသာအခါ ပ်ားရည္ကို တိုက္႐ိုက္မက်ိဳခ်က္ရေပ။ ပ်ားရည္ကိုမက်ိဳခ်က္ရျခင္း အေၾကာင္းမ်ားကား-
၁။ ပ်ားရည္တြင္ပါ၀င္ေသာ သဘာ၀ၾသဇာဓာတ္သည္ မီးႏွင့္ေတြ႔ေသာအခါ ေပ်ာက္ပ်က္သြားတတ္ျခင္း။
၂။ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ပန္းပြင့္တို႔မွ ၀တ္ရည္မ်ားကို စုေဆာင္းထားျခင္းျဖစ္၍ မီးႏွင့္ေတြ႔ေသာအခါ အခ်င္းခ်င္း ပဋိပကၡျဖစ္တတ္ျခင္း။
၃။ အဆိပ္ရွိေသာ ပန္း၀တ္ရည္မ်ား ပါ၀င္ေနျခင္း။
၄။ အဆိပ္ရွိေသာ ပ်ားေကာင္မ်ားက ျပဳလုပ္ဖန္တီးထားေသာ ပစၥည္းျဖစ္ေနျခင္း။
၅။ေအးေသာ သေဘာသတၱိရွိျခင္းေၾကာင့္ မီးပူႏွင့္ ပဋိပကၡျဖစ္တတ္ျခင္း စေသာအေၾကာင္းမ်ား ျဖစ္တတ္ကုန္၏။
ပ်ားရည္ကို က်ိဳခ်က္လိုလွ်င္ပ်ားရည္ကို မီးႏွင့္ မက်ိဳခ်က္ရဟု ဆိုေသာ္လည္း မျဖစ္မေန က်ိဳခ်က္ရန္ ႀကံဳလာေသာအခါ အျပစ္ကင္းေသာ က်ိဳခ်က္နည္းျဖင့္ က်ိဳခ်က္ရန္လိုအပ္ ေပသည္။
၁။ ပ်ားရည္ ၈-ဆတြင္ ေရတစ္ဆေရာပါ၊ ထို႔ေနာက္က်ိဳခ်က္ပါ၊ေရကုန္၍ ပ်ားရည္ခ်ည္း က်န္ေသာအခါ ပ်ားရည္သည္ အျပစ္ကင္းစြာျဖင့္ေၾကက်က္ၿပီဟုမွတ္ယူရသည္။
၂။ ေဆးဖက္တို႔ျဖင့္ ေရာေႏွာက်ိဳခ်က္လိုေသာအခါ အလံုးစံုေဆးဘက္တို႔ကို က်ိဳခ်က္ၿပီး၍ ခြင္ေပၚမွ ေဆးကိုခ်ၿပီးမွ ထည့္လိုေသာ ပ်ားရည္ကိုထည့္ပါ။ ၿပီးမွနာနာေမႊပါ။ ထိုသို႔ျပဳလုပ္ျခင္းျဖင့္ အျပစ္ကင္းေသာ ပ်ားရည္၏ ေၾကက်က္ျခင္းကို ေရာက္သည္ဟု မွတ္ယူရသည္။

ျမန္မာ့ေဆးအစြမ္းႏွင့္ အိမ္တြင္းေဆးျမီးတိုမ်ား စုစည္းမွဳ႕
Crd ...
Ye Myo Aung (တလုပ္​ၿမိဳ႕)

No comments:

Post a Comment