29 October 2016

ေဈးကြက္ထဲက ဆီေတြကို ဘယ္လို စစ္ေဆး အေရးယူသလဲ



ေျမပဲဆီ ဟု တံဆိပ္ ကပ္ထားၿပီး ေျမပဲဆီ မဟုတ္ဘဲ စားအုန္းဆီႏွင့္ အျခား စားသုံးဆီ အေရာမ်ား ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိ ရ၍ ေတာ္ဝင္နဒီ ၊ Lucky ၊ SS၊ ေရႊမိုး၊ စိန္သရဖူ၊ စံထိပ္တန္း၊ ေရႊစင္၊ ေရႊကမၻာ၊ Family စသည့္ အမွတ္တံဆိပ္ ၁၈ မ်ိဳး ကို ေဈးကြက္ အတြင္းမွ အျမန္ဆုံးျပန္လည္ ႐ုပ္သိမ္းရန္ႏွင့္ ဆက္လက္ ထုတ္လုပ္ေန ပါက အမ်ိဳးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒ ပုဒ္မ (၂၈) ခ အရ အေရးယူသြားမည္ ဟု က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာနက ၂၀၁၅ ခုႏွစ္ ဒီဇင္ဘာလ ၁၅ ရက္က ထုတ္ျပန္ ထား သည္။

ယင္းကဲ့သို႔ အမွတ္ တံဆိပ္ကပ္ ပါကင္ဘူးမ်ား ကို အေရးယူရ လြယ္ကူေသာ္လည္း ခြက္ျခင္ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေသာ ဆီ မ်ားကို စစ္ေဆး အေရးယူရာတြင္ အခက္ခဲ ရွိသည္ဟု ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး စားသုံးသူေရးရာ ဦးစီးဌာနမွ တိုင္း ဦးစီးမွူး ဦးျမင့္ခ်ိဳ က ေျပာသည္။

“Lose Cargo (အမွတ္တံဆိပ္ မပါေသာ ပုံးဆီ) ကိုလည္း FDA နဲ႔ေပါင္းၿပီးေတာ့ ေဈးကြက္ထဲမွာ ၾကည့္တဲ့အခါ လူေတြ စားသုံးရန္ သင့္လား၊ မသင့္ဘူးလား၊ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္လား။ ျဖစ္နိုင္ရင္ေတာ့ ဒါမ်ိဳးေတြကို Action ယူသြားဖို႔ရွိတယ္”ဟု လည္း ၎က ေျပာျပသည္။

အဆိုပါ ကုန္ပစၥည္းသည္ စားသုံးသူ ထိခိုက္နစ္နာၿပီး ေဈးကြက္တြင္ ဆက္လက္ မျဖန႔္သင့္ဟု စားသုံးသူေရးရာ ဦးစီးဌာန က ဆုံးျဖတ္ပါက အရင္ဆုံး သတိေပးသည့္ အပိုင္း ကို လုပ္ေဆာင္ေၾကာင္း ဦးျမင့္ခ်ိဳ  က ဆက္လက္ ေျပာဆိုသည္။

“ဒါမွ မရရင္ ျပင္းျပင္း ထန္ထန္ သတိေပးတယ္။ ေဈးကြက္ထဲမွာ ရွိေနတဲ့ ပစၥည္းေတြ ျပန္သိမ္းခိုင္းတယ္။ နစ္နာမွု ရွိခဲ့ရင္ ေလ်ာ္ေၾကးေပးခိုင္းမယ္။ ဒီအပိုင္းေတြကိုေက်ာ္ၿပီး သူက မလိုက္နာဘူး ဆိုရင္ ဥပေဒ အရ တရားစြဲၿပီး အေရးယူမယ္” ဟု လည္း ၎က ဆိုသည္။

လက္ရွိ အခ်ိန္ထိ ေဈးကြက္အတြင္းမွ ဆီမ်ားကို စစ္ေဆးအေရးယူမွု အပိုင္းအား ထိထိေရာက္ေရာက္ မလုပ္နိုင္ေသး ေၾကာင္း၊ ထို႔အျပင္ စားသုံးဆီ ဆိုင္ရာ စံခ်ိန္ စံညႊန္း သတ္မွတ္ခ်က္သည္လည္း အတည္မျပဳနိုင္ေသးေၾကာင္း၊ Food Adaptation law ကိုလည္း ေရးဆြဲေနဆဲျဖစ္ၿပီး ယခုႏွစ္ကုန္ပိုင္းမွသာ လႊတ္ေတာ္သို႔ တင္နိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေနျပည္ေတာ္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန(FDA)မွ ညႊန္ၾကားေရးမွူးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ သန္းထြဋ္  က ေျပာသည္။

ဆီလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ပါက ပထမအဆင့္ အေနျဖင့္ စက္မွုႀကီးၾကပ္ လိုင္စင္ႏွင့္ စည္ပင္သာယာ လုပ္ငန္း လိုင္ စင္ ရွိထားရ မည္ျဖစ္ၿပီး ေနာက္တစ္ဆင့္တြင္ FDA ေထာက္ခံခ်က္ ရယူထားရမည္ ျဖစ္သည္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ေဈးတစ္ခု အတြင္း ေရာင္းခ်ေနေသာ ခြက္ျခင္ စားသုံးဆီ အေရာင္းဆိုင္ တစ္ဆိုင္မွ ခြက္ျခင္ ေရာင္းခ် သူမ်ား အေနျဖင့္ မည္သည့္ေနရာက ဝယ္ယူေၾကာင္း အေထာက္ထားေျပစာ (ေငြရွင္း ေဘာက္ခ်ာ) ရယူထားရန္ လိုၿပီး တာဝန္ရွိသူမ်ား စစ္ေဆးသည့္ အခါ ယင္း အေထာက္အထား ကို ျပသနိုင္ရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္ တိုင္း ေဒသႀကီး အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန(FDA)မွ ညႊန္ၾကားေရးမွူး ေဒါက္တာ ေဒၚခင္ေစာလွ က ေျပာသည္။

ျပန္ေၾကာ္ဆီ ႏွင့္ ကင္ဆာ

ဆီကို ထပ္ခါ ထပ္ခါ အသုံးျပဳ ေၾကာ္ေလွာ္ျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ေသာ ဓာတု ဓာတ္ေပါင္းအျဖစ္သို႔ ေျပာင္း လဲ သြားနိုင္ေၾကာင္း သိရွိသူ နည္းပါးလွသည္။

ေျမာင္းဆီႏွင့္ အႀကိမ္ႀကိမ္ အသုံးျပဳ ေၾကာ္ေလွာ္ေသာ ဆီတြင္ ခဲ၊ အာဆင္းနစ္ႏွင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ Dioxin ဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး ယင္းသည္ အျပင္းထန္ဆုံးေသာ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဓာတ္ျဖစ္ေၾကာင္း WHO က သတ္မွတ္ထားသည္။



အႀကိမ္ႀကိမ္ ျပန္လည္ျပဳလုပ္ထားေသာ ေျမာင္းဆီ တြင္ Formaldetyde (ေဖာ္မလင္ ဓာတ္ပစၥည္း)ႏွင့္ Bleaching Agents (ခၽြတ္ေဆး ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား) ပါဝင္ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး စားသုံးမိပါက ေသြးျဖဴ ဥမ်ား ပ်က္စီးျခင္း၊ အစာေၿခ လမ္းေၾကာင္း အဂၤါမ်ား ၏ အေျမႇးပါး ပ်က္စီး၍ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ ယင္းမွ တစ္ဆင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစနိုင္ျခင္း၊ ခဲဓာတ္ႏွင့္ အာဆင္းနစ္ ဓာတ္ သည္ အခ်ိန္တို အတြင္း အသည္း ကို အဆိပ္သင့္ေစၿပီး ကေလးမ်ားတြင္ ႀကီးထြားမွုေႏွးေကြးျခင္း စသည္တို႔ ျဖစ္လာ နိုင္ေၾကာင္း အစားအေသာက္ ပညာရွင္ ေဒါက္တာ စိုးခိုင္ က ေျပာသည္။

ျမန္မာနိုင္ငံ အတြင္း ေျမာင္းဆီေခၚ ျပန္ေၾကာ္ဆီ ကို လြန္ခဲ့သည့္ ၅ ႏွစ္ခန႔္ က မႏၲေလး ဘက္တြင္ စတင္သိရွိ ေဖာ္ထုတ္ နိုင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ယင္းဆီမွာ နယ္စပ္ လမ္းေၾကာင္းမွ ဝင္ေရာက္လာျခင္း ျဖစ္သည္။

မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီး ဆီကုန္သည္မ်ားႏွင့္ ဆီ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္း ဥကၠ႒ ဦးကိုႀကီး က “ေျမာင္းဆီ၊ ျပန္ေၾကာ္ ဆီ ဆိုတာ အသုံးျပဳၿပီးသားေတြကို ျပန္ခ်က္ထားတဲ့ ဆီ၊ သူ႔ကို သုံးစြဲျခင္း အားျဖင့္ ကင္ဆာေတြဘာေတြ ျဖစ္ဖို႔ ေတာ္ေတာ္ေလး မ်ားတယ္”ဟု ေျပာသည္။

အဆိုပါ ေျမာင္းဆီ ဝင္ေရာက္လာသည့္ လမ္းေၾကာင္းကို စုံစမ္းရာ တ႐ုတ္ျပည္ဘက္မွ ဝင္လာသည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း၊ ထို႔ေနာက္ မိုဘိုင္းတင္း (Mobile Team) ျဖင့္ စစ္ေဆး အေရးယူမွုမ်ား ျပဳလုပ္ေသာေၾကာင့္ ဝင္ေရာက္မွု အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်လာေၾကာင္းလည္း ၎က ဆက္ေျပာသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစနိုင္ၿပီး အႏၲရာယ္ႀကီးေသာ ျပန္ေၾကာ္ဆီကို FDA ကလည္း တားျမစ္ထားသည္။

စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းမ်ားမွ ထြက္လာေသာ အသုံးျပဳၿပီး ဆီမ်ားကို သီးသန႔္ အမွတ္အသား ျပဳလုပ္ၿပီး စနစ္ တစ္က် စြန႔္ပစ္ ရန္ လည္း ညႊန္ၾကား ထားသည္။

ျမန္မာနိုင္ငံ ဆီကုန္သည္ႏွင့္ ဆီ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းမွ တြဲဖက္ အတြင္းေရးမွူး ဦးပိုင္ၿဖိဳးသန႔္က “က်ေနာ္တို႔က ဒီလို သုံးတဲ့ ပုံစံေတြက အစ ေျပာင္းရမယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕ အေၾကာ္ဆိုင္ေတြ ၾကည့္လိုက္၊ ဆီက မည္းတူးေနေအာင္ ေၾကာ္တာ။ ဒီလိုမ်ိဳး လုပ္ရင္ေတာ့ ဘာဆီပဲ စားစား ဒီလို စားရင္ ေသမွာပဲ။ ဘယ္ေလာက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဆီျဖစ္ပါေစ၊ ဒီလိုမ်ိဳး သုံးေနရင္ေတာ့ အႏၲရာယ္ရွိမွာပဲ”ဟု ေျပာဆိုသည္။

စားသုံးရန္ သင့္ေလ်ာ္သည့္ ဆီ အမ်ိဳးအစား ဆိုတာ

စားသုံးရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆုံး ဆီမွာ မျပည့္ဝဆီ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး ေျပာင္းဖူး၊ ပဲပိစပ္၊ ေနၾကာ၊ မုန္ညင္း၊ အုန္းသီး၊ ႏွမ္း ႏွင့္ ေျမပဲ၊ ဖြဲႏု တို႔မွ ရရွိေသာ ေနၾကာဆီ၊ ပဲပိစပ္ဆီ၊ မုန္ညင္းဆီ၊ သံလြင္ဆီ၊ အုန္းဆီ၊ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ဖြဲႏုဆီ မ်ား ျဖစ္ သည္။

မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီး ဆီ ကုန္သည္မ်ားႏွင့္ ဆီ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္း ဥကၠ႒ ဦးကိုႀကီးက “အဓိက ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ က ျမန္မာတစ္ၿပည္လုံး က ႀကိဳက္လည္း ႀကိဳက္တယ္။ ႏွစ္ေပါင္း ရာခ်ီၿပီး စားလာလည္း ဘာမွ အႏၲရာယ္ မရွိဘူး။ WHO က လည္း ဒီဆီေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တယ္၊ ႏွလုံး ေသြးတိုး မျဖစ္ဘူးဆိုတဲ့ ေထာက္ခံခ်က္ေတြ ရတယ္”ဟု ေျပာသည္။

လူဦးေရ တိုးပြားလာၿပီး ကုန္ေဈးႏွုန္း ႀကီးျမင့္လာေသာ ယေန႔ေခတ္ အခါတြင္ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ စစ္စစ္ မွာ လူတိုင္း စားနိုင္ သည့္ အရာ မဟုတ္ေတာ့ေပ။

ျမန္မာနိုင္ငံ ဆီ ကုန္သည္ႏွင့္ ဆီ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းမွ ရရွိေသာ စာရင္းမ်ား အရ ျမန္မာနိုုင္ငံသား ၁ ဦးသည္ ၁ ႏွစ္လၽွင္ ဆီ ၆ ပိႆာႏွုန္း သုံးစြဲရာ၊ ျပည္တြင္း လိုအပ္ခ်က္ တန္ခ်ိန္ ၆ သိန္း ေက်ာ္၊ ဟိုတယ္၊ စားေသာက္ ကုန္ စသည့္ လုပ္ငန္းမ်ား အပါအဝင္ ၁ ႏွစ္လၽွင္ ဆီ လိုအပ္ခ်က္မွာ တန္ခ်ိန္ ၁ သန္း ခန႔္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ျပည္တြင္းမွ ပဲဆီ ထုတ္လုပ္နိုင္မွုသည္ တန္ခ်ိန္ ၃ သိန္းခန႔္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေနၾကာဆီ အပါအဝင္ အျခားဆီ ထုတ္လုပ္နိုင္မွု သည္ တန္ခ်ိန္ ၁ သိန္း၊ စုစုေပါင္း တန္ခ်ိန္ ၄ သိန္းခန႔္သာ ထုတ္လုပ္နိုင္၍ ျပည္ပမွ ႏွစ္စဥ္ တန္ခ်ိန္ ၆ သိန္း ခန႔္ တင္သြင္းေနရ သည္။

စားအုန္းဆီ တင္သြင္းခဲ့သည္မွာ စစ္အစိုးရ လက္ထက္ ၁၉၈၈ ခုႏွစ္ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ျဖစ္သည္။ ဝင္ေငြ၊ ထြက္ေငြ မမၽွတေသာ အေျခခံ လူတန္းစားမ်ား အတြက္ ေဈးႏွုန္း ခ်ိဳသာေသာ စားအုန္းဆီ သည္ ပစ္မွတ္တစ္ခု ျဖစ္လာခဲ့သည္။

လက္ရွိတြင္လည္း စားအုန္းဆီသည္ ျပည္တြင္း ဆီေဈးကြက္၏ ၉၀ ရာခိုင္ႏွုန္း နီးပါးကို ရယူထားနိုင္သည္။

ရန္ကုန္တိုင္းေဒသႀကီး စားသုံးသူေရးရာ ဦးစီးဌာနမွ တိုင္း ဦးစီးမွူး ဦးျမင့္ခ်ိဳက “နိုင္ငံ အတြက္ လိုေနတဲ့ စားသုံးဆီကို ျဖည့္ဖို႔ အတြက္ အေကာင္းဆုံးက စားအုန္းဆီ ပဲ။ ေဈးႏွုန္း အရေရာ၊ က်ေနာ္တို႔က စားအုန္းဆီမွ တင္သြင္းခြင့္ ျပဳထားတာ မဟုတ္ဘူး။ ဘယ္ဆီျဖစ္ျဖစ္ တင္သြင္းခြင့္ျပဳထားတယ္။ ေဈးႏွုန္းအရ ျဖန႔္ခ်ိဖို႔ အသင့္ဆုံးက စားအုန္းဆီ ျဖစ္တဲ့ အတြက္ စားအုန္းဆီပဲ ေပးသြင္းတယ္”ဟု ေျပာသည္။

ျမန္မာနိုင္ငံသို႔ တင္သြင္း ေရာင္းခ်ေနေသာ စားအုန္းဆီမ်ား ၏ အနိမ့္ဆုံး အရည္အေသြးကို (Cloud Point) CP 8 ဟု သတ္မွတ္ထားသည္။

ယင္း အမွတ္ထက္ ျမင့္ပါက စက္မွု ကုန္ၾကမ္း အျဖစ္သာ အသုံးျပဳသင့္ၿပီး လက္ရွိ ေဈးကြက္ထဲတြင္ CP 8 ႏွင့္ CP 6 ကို တင္သြင္းမွု မ်ားေၾကာင္း စားအုန္းဆီ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေသာ လုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးထံမွ သိရ သည္။

ဥပေဒဆိုင္ရာ အျငင္းပြားမွုလည္းရွိ

ေရာေႏွာဆီ မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ အေရးယူမွု အပိုင္းတြင္ FDA ႏွင့္ စားသုံးသူ အကာအကြယ္ ေပးေရး ဥပေဒ ၾကား အျငင္း ပြားစရာလည္း ျဖစ္ေနသည္။

ျမန္မာနိုင္ငံ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန(FDA) က မည္သည့္ ပစၥည္း၊ ဆီ အမ်ိဳးအစားမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာေၾကာင္း အာဟာရ တန္ဖိုး စာရင္း Nutrition Fact တြင္ တရားဝင္ေဖာ္ျပပါက ေရာေႏွာခြင့္ ျပဳထားသည္။

စားသုံးသူ အကာအကြယ္ ေပးေရး ဥပေဒ ပုဒ္မ ၁၀ (စ) တြင္ အမ်ိဳးအစားတူ အရည္အေသြးနိမ့္ ကုန္စည္ကို ေရာေႏွာ ေရာင္းခ်ျခင္းႏွင့္ အမ်ိဳးအစားမတူ စားသုံးရန္ မသင့္ေသာ ကုန္စည္ကို ေရာေႏွာ ေရာင္းခ်ျခင္းျဖင့္ စားသုံးသူအား လိမ္လည္ လွည့္ျဖားျခင္း မျပဳရန္ တားျမစ္ထားသည္။

တားျမစ္ခ်က္အား ခ်ိဳးေဖာက္ေၾကာင္း ျပစ္မွုထင္ရွား စီရင္ျခင္းခံရလၽွင္ ၃ ႏွစ္ထက္မပိုေသာ ေထာင္ဒဏ္ျဖစ္ေစ၊ က်ပ္ သိန္း ၅၀ ထက္ မပိုေသာ ေငြဒဏ္ ျဖစ္ေစ၊ ဒဏ္ ႏွစ္ရပ္လုံးျဖစ္ေစ ခ်မွတ္ျခင္းခံရမည္ဟု ျပဌာန္းထားသည္။

ယင္း စားသုံးသူ အကာအကြယ္ ေပးေရး ဥပေဒကိုလည္း အသစ္ျပန္လည္ ေရးဆြဲေနေၾကာင္း သိရသည္။

“အဓိကက စားသုံးဆီကို ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္တဲ့ အေျဖက စကားေျပာတယ္”ဟု ယခင္က ဗဟိုတရား႐ုံး ေရွ႕ေန တဦး ျဖစ္ၿပီး လက္ရွိ ဥပေဒပညာရပ္ ဆိုင္ရာ စာေရးဆရာ ဦးေနမင္း က ေျပာသည္။

အမ်ိဳးအစားႏွစ္ခု ေရာေႏွာရာတြင္ က်န္းမာေရးကို မထိခိုက္ေစနိုင္ေၾကာင္း တိက်သည့္ ဓာတ္ခြဲခန္း အေျဖထြက္ပါက ေရာေႏွာျခင္းသည္ ျပႆ      နာ မရွိနိုင္ေၾကာင္း၊ သို႔ေသာ္ စားသုံးရန္ မသင့္ေလ်ာ္ဘဲ လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစနိုင္ေသာ ေရာေႏွာျခင္းကိုမူ ခြင့္မျပဳသင့္ေၾကာင္း ၎က ဆက္ေျပာသည္။

မည္သည့္ စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္းမဆို ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ားကို ပါကင္ေပၚတြင္ ေဖာ္ျပရန္ လိုေၾကာင္း၊ စားသုံးဆီမ်ား တြင္ လည္း မည့္သည့္ဆီ အမ်ိဳးအစားမ်ား ေရာေႏွာထားေၾကာင္း စံႏွုန္း သတ္မွတ္ကာ တိတိ က်က် ေဖာ္ျပၿပီး ေရာင္းခ်ပါက အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ဦးေနမင္း က ေျပာသည္။

“အဲဒီ စံႏွုန္း သတ္မွတ္ခ်က္ကို စားေသာက္ကုန္ စစ္ေဆးတဲ့ အဖြဲ႕ေတြက ေထာက္ခံတယ္၊ အတည္ျပဳတယ္ဆိုတဲ့ ေထာက္ခံ ခ်က္ လက္မွတ္။ အဲဒီ သက္ေသခံ လက္မွတ္ေလးလည္း ပါရင္ အေကာင္းဆုံး ထုတ္လုပ္မွုနဲ႔ ေဈးကြက္မွာလည္း စားသုံးသူ ေတြအတြက္ စိတ္ခ်ရတဲ့ အေနအထား ရွိမွာေပါ့”ဟုလည္း ဦးေနမင္း က ေျပာဆိုသည္။

ယင္းကဲ့သို႔ စိတ္ခ်ရေသာ ထုတ္လုပ္မွု ပုံစံကို ေသခ်ာစြာ မလုပ္ေဆာင္နိုင္သမၽွ ကာလပတ္လုံး ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ လူေပါင္းမ်ားစြာ ထံသို႔ ေရာဂါမ်ိဳးစုံက မဖိတ္ေခၚဘဲ ေရာက္လာေနဦးမည္သာ။ ။



( သက္ထားေဆြ သည္ အလြတ္ သတင္းေထာက္ တစ္ဦးျဖစ္ၿပီး ယခု ေဆာင္းပါး ကို ကိုယ္တိုင္ ကြင္း ဆင္းေလ့လာ၍ Investigative Reporting ေရးသား တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ၂၀၁၅ – ၂၀၁၆ အေျခအေနမ်ားကို အဓိက ေလ့လာ ေရးသား ထားျခင္းလည္း ျဖစ္ပါသည္။)


သက္ထားေဆြ(ဧရာဝတီ)

No comments:

Post a Comment