24 September 2013

ဗိုက္ပူေနပါက လိုက္နာ သင့္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား




ဗိုက္ပူေနပါက လိုက္နာသင့္ေသာ နည္းလမ္းမ်ား


ဗိုက္ပူ တာေၾကာင့္ အဝတ္အစား ဝတ္ဆင္ရာမွာ စမတ္က်နမႈ မရွိသလို က်န္းမာေရး ကိုလည္း ထိခိုက္ ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗိုက္ပူေနၿပီ ဆိုရင္ လိုက္နာသင့္ တဲ့ နည္းလမ္းေတြ ကို အႀကံ ျပဳလိုက္ ပါတယ္။

(၁) က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို ထိန္းသိမ္းပါ
သင့္ ခႏၶာကိုယ္က စံ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထက္ မ်ားေနရင္ အပို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေတြ ေလ်ာ့ က် ေစဖို႔ လုပ္ေဆာင္ ရပါေတာ့မယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္ ဖို႔ဆိုရင္ သင္ စားတဲ့ ပမာဏထက္ ကယ္လိုရီ ပိုမို ေလာင္ ကြ်မ္းေအာင္ လုပ္ေဆာင္ ေပးပါ။ 

ဝမ္းဗိုက္ ဘက္က ၾကြက္သားေတြ ကို သန္စြမ္းေအာင္ အိပ္ထ မတင္ ေလ့က်င့္ခန္း၊ အေလး မတဲ့ ေလ့က်င့္ ခန္း၊ ထိုင္ထ ေလ့ က်င့္ခန္း စတဲ့ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ လုပ္တာ က အေကာင္းဆံုး နည္းပါ။ ဒါက ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ က်ေစတဲ့ အျပင္ ဝမ္းဗိုက္ ကို ခ်ပ္ရပ္ ေစပါတယ္။


(၂) အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား စားပါ
အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါတဲ့ အစာကို စားတာေၾကာင့္ ေလပြ၊ ေလထ တာမ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ ပါ တယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါတဲ့ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုး နဲ႔ လုပ္တဲ့ အစာေတြ က ဗိုက္ျမန္ျမန္ ျပည့္ေစၿပီး ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ က ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါး ပါတယ္။




(၃) ဆားေလွ်ာ႕စားပါ
လူအမ်ားစု ဟာ ဆိုဒီယမ္ ကို လိုအပ္တာထက္ ႏွစ္ဆ ပိုစား ေနၾကတယ္လို႔ ကြ်မ္းက်င္သူ ေတြက အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။ ဆား အမ်ားႀကီး စားတာေၾကာင့္ ေသြးတိုး ေစႏိုင္သလို ေလပြ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆား ပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့ အဓိ က ရန္သူက တာရွည္ ခံေအာင္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြပါ။ 

ဒီ အစာေတြ မစားခင္ အာဟာရ တန္ဖိုး ကို အရင္ ဖတ္ၾကည့္ပါဦး။ ဗိုက္သားခ်ပ္ ရပ္ဖို႔ အတြက္ အေကာင္း ဆံုး က လတ္ဆတ္ တဲ့ ပါဝင္ ပစၥည္းေတြကို သံုးၿပီး အိမ္မွာ မိမိ ဘာသာ ခ်က္ျပဳတ္ၿ႔ပင္ဆင္ ၿၿပီး စားတာ ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရ မ်ားမ်ား ေသာက္တာ က ဆိုဒီယမ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။

(၄) အစာ ကို နည္းနည္းႏွင္႕ မၾကာခဏ စားပါ
ညစာ ကို မ်ားမ်ား စားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ပူ ေနတယ္ ဆိုရင္ နည္းနည္း နဲ႔ မၾကာ ခဏစားတဲ့ အေလ့အထ ကို ေျပာင္းလဲ ၾကည့္ပါ။ ေန႔စဥ္ အခ်ိန္ ၃-၄ နာရီၾကာတိုင္း အစာ နည္းနည္း စားေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ ဗိုက္ဆာတာ နဲ႔ အစာ ကို စားသင့္ တာ ထက္ ပိုစားမိတာမ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္း သြားပါလိမ့္မယ္။

(၅) ဆရာဝန္ႏွင့္ ေတြ႕ဆံုေဆြးေႏြးပါ
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေပမယ့္ ခါး အတိုင္း အတာ က ေလ်ာ့က်မႈ မရွိဘူး ဆိုရင္ ဆရာဝန္ နဲ႔ တိုင္ပင္ဖို႔ လိုပါတယ္။


 Written by 
credit to Myawady                   
 ၿမ၀တီ မွကူးယူေဖၚၿပသည္....

No comments:

Post a Comment