တစ္ပတ္ တစ္ႀကိမ္ အဆိပ္ အပုပ္ ထုတ္တဲ့ အစီအစဥ ္အရ အခု အပတ္မွာ အလွည့္ က်တာကေတာ့ အသည္း က္ုေဆးဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ခနၶာကိုယ္ မွာ အသည္း ဟာ အေရးႀကီးတဲ့ အဂၤါ တစ္ခုျဖစ္သလ ိုအလုပ္ အမ်ားဆံုးေသာ ကလီစာ လညး္ျဖစ္ပါတယ္။
စားအမွ် အစာေတြက အဆိပ္ေတြကိုေျဖေပးရ ပါတယ္။ေန႔စဥ ္စားေနတဲ့ အစာေတြထဲမွာ အဆိပ္ေတြက အမ်ားႀကီးပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အသည္းေကာင္းဖို႔ သိပ္အေရးႀကီးပါတယ္။
အသည္း ကိုေဆးဖို႔ အေကာင္းဆံုး ကေတာ့ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္ပါတယ္။ မန္က်ည္းသီး ဟာ အသည္း အတြက္ သဘာဝ ကေပးထားတဲ့ေဆး လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသည္း ကို ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။
အသည္းေျခာက္ျခင္း၊ က်ံဳ႕ျခင္း၊ ႂကြပ္ျခင္း၊ ဆတ္ျခင္း၊ ပုပ္ျခင္းေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အခုေခတ္မွာ Bပိုး Cပိုး Hပိုး စသညျ္ဖင ့္ျဖစ္ၾကတာဟာ အသည္းပုပ္ လို႔ပါ။
ပိုး ဆိုတာ ပုပ္မွ တြယ္တာပါ။ မပုပ္ရင ္မတြယ္ပါဘူး။ အဲ့ဒီ လို ပိုး မတြယ္ေအာင ္အသည္း ကိုေဆးေၾကာေပး ဖို႔ လိုပါတယ္။
ရိုးရိုးေလး ပါပဲ၊ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေပးရ ံုပဲျဖစ္ပါတယ္။
မန္က်ည္းမွည့္ လက္တစ္ဆုပ္၊ ထန္းလွ်က္ သင့္ရံု၊ ဆား အနည္းငယ္ကို မတ္ခြက္ ထဲမွာ ထည့္ၿပီးေရေနြးဆူ ကိုေလာင္းထည့္ပါ။
မနက္ ထဲက နွပ္ထားရင္ ညေန ဆိုေသာက္လို႔ရ ပါၿပီ။ ဆန္ကာ နဲ႔ စစ္လိုက္ရင္ အရသာ ရွိတ ဲ့မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည ္ကို ရၿပီေပါ့။
သံပရာသီး ႀကိဳက္ရင္ ညႇစ္ထည့္၊ ေအးေအးေလးေသာက္ခ်င္ရင္ေရခ ဲထည့္ေသာက္ပါ။
အသည္းက အဆိပ္ အပုပ္ေတြသာမက ဝမ္းဗိုက္ထဲက အပူအပုပ္ေတ ြလည္း ထြက္သြားၿပီး လူကေပါ့ပါး လန္းဆန္းသြားပါ လိမ့္မယ္။
အဆိပ္အပုပ္ အပူအစပ္ေတ ြကင္းရွင္း သြားေတာ့ေသြးသား သန္႔စင္ၿပီး အလွေတြလည္း တိုးၿပီေပါ့။
ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္........
Min Kyaw Win
စားအမွ် အစာေတြက အဆိပ္ေတြကိုေျဖေပးရ ပါတယ္။ေန႔စဥ ္စားေနတဲ့ အစာေတြထဲမွာ အဆိပ္ေတြက အမ်ားႀကီးပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အသည္းေကာင္းဖို႔ သိပ္အေရးႀကီးပါတယ္။
အသည္း ကိုေဆးဖို႔ အေကာင္းဆံုး ကေတာ့ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ျဖစ္ပါတယ္။ မန္က်ည္းသီး ဟာ အသည္း အတြက္ သဘာဝ ကေပးထားတဲ့ေဆး လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသည္း ကို ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။
အသည္းေျခာက္ျခင္း၊ က်ံဳ႕ျခင္း၊ ႂကြပ္ျခင္း၊ ဆတ္ျခင္း၊ ပုပ္ျခင္းေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အခုေခတ္မွာ Bပိုး Cပိုး Hပိုး စသညျ္ဖင ့္ျဖစ္ၾကတာဟာ အသည္းပုပ္ လို႔ပါ။
ပိုး ဆိုတာ ပုပ္မွ တြယ္တာပါ။ မပုပ္ရင ္မတြယ္ပါဘူး။ အဲ့ဒီ လို ပိုး မတြယ္ေအာင ္အသည္း ကိုေဆးေၾကာေပး ဖို႔ လိုပါတယ္။
ရိုးရိုးေလး ပါပဲ၊ မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေပးရ ံုပဲျဖစ္ပါတယ္။
မန္က်ည္းမွည့္ လက္တစ္ဆုပ္၊ ထန္းလွ်က္ သင့္ရံု၊ ဆား အနည္းငယ္ကို မတ္ခြက္ ထဲမွာ ထည့္ၿပီးေရေနြးဆူ ကိုေလာင္းထည့္ပါ။
မနက္ ထဲက နွပ္ထားရင္ ညေန ဆိုေသာက္လို႔ရ ပါၿပီ။ ဆန္ကာ နဲ႔ စစ္လိုက္ရင္ အရသာ ရွိတ ဲ့မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည ္ကို ရၿပီေပါ့။
သံပရာသီး ႀကိဳက္ရင္ ညႇစ္ထည့္၊ ေအးေအးေလးေသာက္ခ်င္ရင္ေရခ ဲထည့္ေသာက္ပါ။
အသည္းက အဆိပ္ အပုပ္ေတြသာမက ဝမ္းဗိုက္ထဲက အပူအပုပ္ေတ ြလည္း ထြက္သြားၿပီး လူကေပါ့ပါး လန္းဆန္းသြားပါ လိမ့္မယ္။
အဆိပ္အပုပ္ အပူအစပ္ေတ ြကင္းရွင္း သြားေတာ့ေသြးသား သန္႔စင္ၿပီး အလွေတြလည္း တိုးၿပီေပါ့။
ခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္........
Min Kyaw Win
No comments:
Post a Comment