17 September 2013

အခ်ိဳမႈန္႔ ဆိုတာ ဘာလဲ

 


ေရရွည္ မွန္မွန္ စားသြားရင္ ဒီေလာက္ အႏၱရာယ္ မ်ားပါတယ္ ဆိုတဲ့ အခ်ဳိမႈန္ ဆိုတာ Monosodium glutamate (MSG) လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္း တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ Glutamic Acid လို႔ေခၚတဲ့ Amino Acid တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ျပီး စားစရာ ထဲ ထည့္လိုက္ရင္ Free Glumate ေတြ အျဖစ္ ကို ေျပာင္းလဲ သြားကာ အစား အေသာက္ေတြ ရဲ့ အရသာ ကို ဓာတုနည္း နဲ႔ လွ်ာေပၚ မွာ ဆပြား တိုးေပးလိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

အခ်ဳိမႈန္႔ ဟာ ဟင္းခတ္ ပစၥည္းတစ္ခု ဟုတ္ပါသလား.?

ပံုမွန္ သံုးသင့္ တဲ့ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ တစ္ခု လံုး၀ မဟုတ္ပါ။ နည္းနည္း စားစား မ်ားမ်ား စားစား ေရ ရွည္ စားရင္ အႏၱရာယ္ ကေတာ့ ရွိတာ ပါပဲလို႔ ပညာရွင္ မ်ားက ေျပာၾကားပါတယ္။ 


Good Manufacturing Practice (GMP) လို႔ေခၚတဲ့ ကမၻာ့႔ အဆင့္ ထုတ္လုပ္မွဳ စနစ္ေကာင္း (GMP စနစ္) ရဲ့ အစား အေသာက္ေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ လံုး၀ မပါပါဘူး။

အခ်ိဳမွဳန္႔ ကို ေရရွည္ ပံုမွန္ စားသံုး သြားရင္ ဘာ ဆိုးက်ိဳးေတြ ရွိလာႏိုင္မလဲ......


(၁) ဆီးခ်ိဳ  မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးတဲ့ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin) ရဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ မွာ အေႏွာင့္ အယွက္တစ္ရပ္ ျဖစ္ေစလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ေစဖို႔ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။

(၂) အစာ အလြန္အကြ်ံ စားခ်င္စိတ္ကို တိုးပြားျဖစ္ေပၚေစသလို အ၀လြန္ျခင္းကို တားဆီးေပး တဲ့ ေဟာ္မုန္း မ်ားကိုပါ ပိတ္ဆို႔လို႔ အ၀လြန္ျခင္းကို ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ အ၀ လြန္ျခင္း ေရာက္လာ ရင္ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ စတဲ့အေဖာ္ အေပါင္းေတြ ပါပါလာပါလိမ့္မယ္။




(၃) ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြ ကို ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးယိုယြင္း ေစပါတယ္။ မွတ္ဥာဏ္ ကို အရြယ္ မတိုင္ခင္ ေပ်ာက္ ဆံုးေစျပီး ေမ့တတ္ တဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစဖို႔ အလားအလာ အရမ္း မ်ားေစပါတယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔ ကို ေမြးကင္းစ ကတည္း ကေန စျပီး စားတဲ့ ကေလးေတြ မွာ ဥာဏ္ရည္ပိုင္း ယုတ္ေလ်ာ့မွဳ  ရွိတာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။

(၄) ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ သံုးစြဲမွဳ ကို လံုး၀ျဖတ္ေတာက္ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ အမ်ိဳးသား အဆင့္ ေၾကျငာခ်က္ေတြ ဥပေဒေတြ အလန္႔တၾကား ထုတ္ခဲ့ရဖူးပါတယ္။ ဂ်ာမန္ က်န္းမာေရး ပညာရွင္ေတြ ဘာေတြ႔ရ လို႔လဲ ဆိုတာ စာဖတ္သူတို႔ သိပါသလား။ 


အခ်ိဳမွဳန္႔ စားတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြဟာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း စြမ္းရည္က်ဆင္း၍ မတိုးေတာ့ျခင္း (Insulin-resistant) ေမြးရာပါ ျဖစ္လာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီကေလးေတြဟာ ၾကီးလာ ရင္ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ဖို႔ ေသခ်ာ သေလာက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအခ်က္ဟာ ဖြ႔ံျဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြရဲ့ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ပြားႏွဳ န္း ျမင့္ မားေန တဲ့ အခ်က္ေတြ ထဲက တစ္ခု အပါအ၀င္ ျဖစ္ပါတယ္။

(၅) ေနာက္တစ္ခ်က္က ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြ အခ်ိဳမွဳန္႔စားတဲ့ အက်င့္ေၾကာင့္ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြရဲ့ medulla oblongata, thalamus, or hypothalamus ဆိုတဲ့ ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းေတြမွာ ရွိတဲ့ အာရံုေၾကာ ဆဲလ္ေတြ ကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။ 


ဒီေနရာေတြဟာ အစားအေသာက္ စားခ်င္စိတ္ကို အဓိက ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ ဦးေႏွာက္ဧရိယာေတြ ျဖစ္လို႔ ဒီလို ကေလးေတြဟာ ႀကီးလာရင္ အစားအေသာက္ အလြန္အကြ်ံစားတဲ့ အက်င့္ရွိကာ အ၀လြန္ျပီး ေရာဂါေတြ ထူေစတတ္တာ ကမၻာတစ္၀န္း ေလ့လာေတြ႔ရွိ ထားပါတယ္။

(ဒါဟာ အခ်ဳိ႕မႈန္႔ကေပးတဲ့ အမ်ိဳးသား က်န္းမာေရး/ လူမွဳေရး ၀န္ထုပ္၀န္ပိုး (National Health/Social Burden) ျဖစ္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အခ်ိဳမွဳန္႔ ၀ယ္ယူ တင္သြင္းရတဲ့ အတြက္ ႏိုင္ငံနဲ႔ လူမ်ိဳး အက်ိဳးရွိေစမယ့္ တျခား အရာေတြ ၀ယ္ယူဖို႔ ႏိုင္ငံျခားေငြ ေလ်ာ့ေစလို႔ တိုင္းျပည္ အတြက္လဲ နစ္နာပါတယ္)

(၆) မ်ိဳးပြား စြမ္းရည္ က်ဆင္းျခင္း၊ သားသမီး ရႏိုင္စြမ္း က်ဆင္းျခင္းေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ Chinese Restaurant Syndrome ေခၚ တရုတ္ စားေတာ္ဆက္ေရာဂါစု ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။


 ဒီေရာဂါစု ဟာ အခ်ိဳမွဳန္႔ လြန္ကဲစြာ ပါတဲ့ အစား အေသာက္ စားျပီးျပီးခ်င္း မွာ မ်က္ႏွာ၊ လည္ပင္း နဲ႔ တစ္ ကိုယ္လံုး မွာ အနီစက္ေတြ ထြက္ လာျခင္း၊ ေခါင္း အရမ္းထိုး ကိုက္ျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ မ်က္ႏွာ မွာ တင္းၾကပ္ေန တယ္ လို႔ ခံစားရ တတ္ျခင္း၊ ေမးလွဳပ္ ပါးစပ္ ဖြင့္ရတာ ေလးျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ခါးနာျခင္း စတာေတြ ခံစားရတတ္တဲ့ အခ်ိဳမွဳန္႔ နဲ႔ ဓာတ္ မတည့္တဲ့ ေရာဂါ ျဖစ္ပါတယ္။

(၇) ပန္ကရိယေခၚ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ေရာင္ေရာဂါ အပါအ၀င္ ကိုယ္တြင္း ကလီစာ တစ္ခုခု ေရာင္ယမ္းတဲ့ ေရာဂါ ရွိေနသူေတြ၊ သက္ၾကီး ရြယ္အိုေတြ၊ စာသင္ၾကားေနတဲ့ ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူေတြ အထူးေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ပါတယ္။

(၈) လူ အမ်ားစု က ဆားက အငန္ အခ်ိဳမွဳန္႔ က အေပါ့ ဆိုျပီး တလြဲ မွတ္ယူထားၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆား ထည့္ လြန္ လို႔ ငန္သြားရင္ အခ်ိဳမွဳန္႔ မ်ားမ်ား ထပ္ထည့္ ပါတယ္။ အမွန္က ဆားက Sodium chloride ၊ အခ်ိဳမွဳန္႔ က Monosodium glutamate ျဖစ္လို႔ ႏွစ္ခုလံုး ဆိုဒီယမ္ (Sodium) ဆားဓာတ္ျဖစ္ကာ ႏွစ္ခု ျပိဳင္ စားသံုး ရင္ ေသြး တြင္း ဆိုဒီယမ္ ျမင့္တက္မွဳ အရမ္း မ်ားလာေစကာ ေသြးတိုးေရာဂါကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ 


ဒါေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ား နဲ႔ ရွိသူ မ်ားဟာ အခ်ိဳမွဳန္႔ ကို အထူးေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

အခ်ိဳမွဳန္႔ စြဲလမ္းေနျခင္းကို ဘယ္လို ေလွ်ာ့ခ် အျမစ္ျဖတ္ၾကမလဲ

(၁) ေလွ်ာ့ခ်သံုးျခင္းျဖင့္ စတင္ပါ။ အခ်ိဳမွဳန္႔ဟာ အသားေတြရဲ့ အရသာကိုသာ ျမွင့္တင္ေပးတာ ျဖစ္လို႔ အသီးအႏွံေတြမွာ လံုး၀မသံုးပါနဲ႔။

(၂) ေယဘုယ် လမ္းညႊန္ (General Guideline) အရ ေျပာရရင္ အစား အေသာက္ တစ္ကီလို (၂.၂ေပါင္) ကို အခ်ိဳမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း နဲ႔ တစ္ဇြန္းထက္ ပို မသံုးပါနဲ႔။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ အႏၱရာယ္ နည္းတယ္လို႔ သိရ ပါတယ္။

(၃) ရယ္ဒီမိတ္ အစား အေသာက္ေတြ အားလံုး နီးပါးမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ ပါျပီးသား ဆိုတာ သတိထားပါ။ ဘယ္ေတာ့ မွ အခ်ိဳမွဳန္႔ ထပ္ မထည့္ပါနဲ႔။

(၄) ရယ္ဒီမိတ္ စားစရာေတြ ၀ယ္ရင္ ေလဘယ္လ္ ေပၚမွာ ပါတဲ့ အခ်ိဳမွဳန္႔ ပါ၀င္မွဳ ပမာဏကို ရွာေဖြပါ။ အဆင့္ အတန္းရွိတဲ့ အစားအေသာက္ တံဆိပ္ေတြ အားလံုး ရဲ့ ပါ၀င္ဖက္ ပစၥည္းစာရင္း (Ingredient List) ရဲ့ ေအာက္ဆံုး မွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ တကယ္ သံုးထားရင္ သံုးထားေၾကာင္း ပမာဏ အတိအက် ပါပါတယ္။

(၅) ရိုးရာ ဟင္းခတ္ အေမႊး အၾကိဳင္ေတြ (ဥပမာ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငါးပိ စတာေတြ) ကို ျပန္လည္ အစားထိုး သံုးသင့္ပါျပီ။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ ရဲ့ ေရွး အစဥ္အဆက္ ဘိုးဘြားမ်ား ဟာ ထြားက်ိဳင္း သန္မာ ေရာဂါကင္း ခဲ့တာ အခ်ိဳမွဳန္႔ မစား ခဲ့ၾကတာလည္း ပါပါတယ္။
 



@ Forward mail
                                   

 ေမာင္(စြယ္စံုက်မ္း)    
From....Facebook

No comments:

Post a Comment